Bu derste mühendislik tarihinin ana hatları, mühendislik etiğinin temelleri, mühendislik uygulamalarının etik açısından incelenmesi, mühendislik uygulamalarının çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği, mühendislik uygulamalarının toplum sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkileri, girişimciliğin ve yenilikçiliğin esasları, girişimci mühendislerin başarı hikâyeleri, bilimsel bilgiye ulaşma yöntemleri, bilimsel veri tabanlarının kullanımı gibi konular ele alınacaktır.
Calculus I tek değişkenli fonksiyonların anlaşılması ve kullanılmasında önemli bilgiler vererek matematiğin diğer alanlardaki uygulamalarına katkı sağlar.
Dersin İçeriği Bu ders öğrencilere Python programlama dilini kullanarak programlamanın temel kavramlarını öğretir.
Ders ve uygulamaları kapsamında hareket ve Newton yasaları, iş ve kinetik enerji kavramları, potansiyel enerji ve enerji korunumu yasası, momentum ve çarpışmalar, dönmenin dinamiği ve kütle çekimi konuları işlenecektir.
Bu derste öğrencilerin akademik becerilerini İngilizce dilinde gerçekleştirebilmeleri hedeflenmektedir.
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık için gerekli alışkanlıklar ile bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlar hakkında farkındalıklarını da artıracaktır.
Bu derste birimler, mühendislik analizi ve tasarım süreçleri gibi temel mühendislik kavramları işlenecektir. Dersin ikinci yarısında ise program bazlı temel içerik sunulacaktır.
Bu derste integral alma teknikler ve integral uygulamaları, Taylor ve Maclaurin serileri ve uygulamaları, çok değişkenli fonksiyonlar, türevleri ve integralleri incelenir.
Ders ve dersin uygulamaları kapsamında elektrik yükü ve alanı, Gauss yasası, elektrik potansiyeli, sığa ve dielektrikler, akım, direnç ve elektromotif kuvvet, doğru akım devreleri, manyetik alan ve kuvvetler, manyetik alan kaynakları ve indüksiyon kavramları anlatılacaktır.
ENG102 dersi birinci sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi zihinsel becerileri geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerimizin akademik dinleme becerileri bir ders ya da bir tartışmada geçen önemli / ilgili bilgiyi dinleyerek, okuma becerileri ise güncel akademik metinler okuyarak ve sonra bu bilgileri kullanıp bir öğrenme çıktısı oluşturmaları sonucunda gelişecektir. Konuşma becerisi akademik sunumlara ağırlık vermektedir. Öğrencilerimiz, düşünce ve fikirlerini anlamlı bir bütünlük içinde, karşısındakini ikna edecek şekilde ifade etmeye hazırlanacaktır. Yazma becerisi daha çok konuşma aktivitelerini pekiştirmeye yöneliktir.
Bu ders, maddenin özellikleri, bilimsel ölçüm (hassasiyet ve doğruluk), atom, molekül, iyonlar ve özellikleri, stokiometri ve kimyasal hesaplamalar, sulu çözeltilerdeki kimyasal reaksiyonlar, termokimya, atomik yapı, elektron konfigürasyonu, atomik özellikler ve periyodik tablo konularını içerir.
Bu dersin içeriğinde, ısı, iş, gazların kinetik teorisi, hal denklemleri, termodinamik sistemler, kontrol hacmi, termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları, tersinir ve tersinmez süreçler, temel termodinamik çevrimleri, sistem uygulamaları, entropi bulunmaktadır.
Bu ders, önemli vektör kavramlarını ve sınıflandırılmalarını; kuvvet sistemlerinin dengelenmesini; serbest cisim diyagramlarını; kafes yapıların, kirişlerin, halat ve zincir gibi yapıların analizini; kuru sürtünmeyi; birinci ve ikinci alan momentlerini ve sanal iş kavramı konularını içerir.
Vektör ve matris işlemleri, vektörlerin doğrusal bağımsızlığı ve doğrusal vektör uzayları ve alt uzaylar, vektör uzaylarının boyutu ve taban vektörleri, doğrusal dönüşümler, determinantlar, mühendislik uygulamaları ile birlikte doğrusal cebirin, özdeğer-özvektör analizi ve köşegenleştirme konuları işlenmektedir.
Bu derste, Solidworks programı ile; 2D Çizim Teknikleri, 3D Katı Modelleme, Ortografik Projeksiyon, Kesit Alma Prensipleri, Makine Elemanlarının Montajı, Ölçülendirme, Toleranslar, 3D Modelden İmalat Resimleri Oluşturma konuları anlatılmaktadır.
Bu ders malzemelerin mekanik özellikleri, toz metalurjisi ve döküm, metal şekillendirme, talaşlı imalat, geleneksel olmayan talaş kaldırma işlemler, kaynak, lehim ve otomasyon konularını içermektedir.
Kristal yapılar, mekanik özellikler , polimer kimyası, yapısal kusurlar, difüzyon, kırılım, yorulma, kırılma
Bu ders, gerilme ve şekil değiştirme kavramları, malzeme davranışı, eksenel zorlanma, ısıl şekil değiştirmeler,burulma, düz eğilme, eğik eğilme, elastik eğri, kolonların burkulması, düzlemsel gerilme ve şekil değiştirme halleri, şekil değiştirme enerjisi, kırılma hipotezleri, birleşik zorlanmalar altında yapısal eleman analizi konularını kapsar.
Bu ders parçacıkların ve parçacık sistemlerinin kinematiği ve kinetiği, rijit cisimlerin düzlemsel hareketi anlatılacaktır, Newton’un yasaları, hareket denklemi, iş ve enerji kavramları ile itme ve momentum kavramlarını içermektedir.
Bu derste adi diferansiyel denklemlerin başlıca kavramları işlenecektir. Birinci mertebeden adi diferansiyel denklemlerin çeşitleri ve çözüm yöntemleri öğretilecektir. Ayrıca yüksek mertebeden adi diferansiyeI denklemler ve onların çözüm yöntemleri analiz edilecektir.
Bu ders, giriş ve temel kavramları, fiziksel sistemlerin modellenmesini, kontrol sistemi elemanlarını, geçici cevap analizini, kararlılığını, sürekli rejim cevabını ve hata, duyarlılığını, temel kontrol davranışlarını ve denetleyicileri ve frekans cevabı analizini kapsamaktadır.
Bu dersin konuları arasında örnekleme dağılımı, istatistiksel kestirim, hipotez testi, basit ve çoklu doğrusal regresyon bulunur. Ayrıca, deney tasarımı ve bu konuların endüstri sistemleri mühendisliğine uygulamaları tartışılmaktadır.
Bu ders akışkanlar mekaniğinin temel kavramlarını, akışkanların özelliklerini, düzlemsel ve eğrisel yüzeylerde hidrostatik basınç kuvvetini, akışkan hareketindeki basınç değişimlerini, Bernoulli denklemini, momentum, kütle ve enerji denklemlerini, boyutsal analizi, borularda viskoz akışı, laminer ve türbülanslı akışları ve sürtünme kayıplarını kapsamaktadır.
Bu ders mühendislik tasarımı, 3 eksenli gerilme ve şekil değiştirme halleri, sıkı geçme bağlantıları, kalın eğri eksenli kirişler, Hertz gerilmeleri; kırılma hipotezleri, yorulma, mil tasarımı, pimler, pernolar; civatalar; vidalar; perçin, kaynak ve yapıştırma bağlantıları ve yaylar konularını içermektedir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda üç haftalık saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir
Bu ders öğrencilere lineer denklem sistemlerinin çözümü, iterasyon metodları, interpolasyon, nümerik türev, nümerik integrasyon, lineer olmayan denklemlerin numerik çözümü, sıradan diferansiyel denklemlerin numerik çözümü, başlangıç ve sınır değer problemleri, sonlu farklar metodu ve mühendislik problemlerinde uygulamaları açıklar.
Bu ders, ısı transferinin temel ilkelerini, kondüksiyon, sürekli rejimde tek boyutlu kondüksiyon, düzlem duvar ve silindirik yüzeylerde ısı transferi, küresel yüzeylerde ısı transferi, zamana bağlı kondüksiyonla ısı transferi, konveksiyon, dış akış, iç akış, doğal konveksiyon, ısı değiştiricileri ve ışınım konularını içerir.
Bu ders temel kavramları, hareketliliği, temel mekanizma tiplerini, uzuvların konumunu, hızını ve ivme analizini, dişli dizilerini, statik ve dinamik kuvvet analizini kapsamaktadır.
Bu ders rulmanlı yataklar; radyal kaymalı yataklar; dişli çarkların geometrisi ve kinematiği; redüktörler; dişli çarklarda kuvvet analizi; düz, helisel ve konik dişli çarklar ile sonsuz vida mekanizmalarında gerilme hesabı; kavramalar; tamburlu, bantlı, disk frenler, kayış-kasnak mekanizmaları, zincir mekanizmaları konularını içermektedir.
Bu derste aşağıdaki konular yer alacak ve pratik uygulamalara ağırlık verilecektir; optimizasyonun önemi,optimizasyon problemlerinde temel tanım ve olgular, doğrusal programlama teorisi, doğrusal olmayan programlama (kısıtlı ve kısıtsız optimizasyon problemleri, kısıtlı ve kısıtsız problemler için nümerik metodlar, kısmi diferansiyel (eliptik ve parabolik) denklemlerin nümerik çözümleri.
Bu ders, öğrencileri proje uygulamalarına dahil etmek suretiyle, teknik dile uygun dil kullanımı, teknik rapor yazma, özet çıkarma ve proje önerisi hazırlama konularına ağırlık vererek teknik yazma ve konuşma becerilerini geliştirir.
Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Öğrenci öğrenmiş olduğu mühendislik teknikleri ile takım halinde bir proje tasarlar, analizini yapar ve iş planları hazırlar. Çağdaş araçları kullanarak projenin detaylarını raporlayabilir ve sunumunu yapar.
Bu ders kapsamında makine mühendisliğinde tasarımının temelleri işlenecektir. Bu ders, ısıl sistem tasarımına giriş, ısıl sistem tasarımı, sayısal yöntemler, kabul edilebilir ısıl sistemin tanımı, ekonomik etmenler, optimizasyon, ısı değiştiricileri, pompalar, fan ve kompresörler konularını içermektedir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Öğrenci öğrenmiş olduğu mühendislik teknikleri ile takım halinde bir proje tasarlar, analizini yapar ve iş planları hazırlar. Çağdaş araçları kullanarak projeyi gerçekleştirir ve uygulamasını yapar. Projenin tüm detaylarını raporlayabilir ve sunumunu yapar.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
AE 301 Aerodinamik
Aerodinamik dersi viskoz olmayan ve sıkıştırılamaz akışa ait kuramsal ve uygulama bazlı hususlar ile bazı hesaplama yöntemlerini içermektedir.
AE 304 Uçuş Mekaniği
Uçuş Mekaniği dersi hava aracının hareketinin anlaşılması meyanında önemli bilgiler sunmaktadır. Bu bağlamda öncelikle yörünge analizine, akabinde de performans konularına, ayrıca belirtilen hususlarla ilgili hesaplamalara değinilmektedir.
AE 405 Hava Aracı Tasarımı
Hava Aracı Tasarımı dersi uçak tasarımı sürecinin anlaşılması meyanında önemli bilgiler sunmaktadır. Uçak tasarımının ana gayesi görev gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Ders sayesinde aerodinamik, yapı, itki, iniş takımları, performans, ve konfigürasyon görünümü hakkında bilgiler edinilecektir. Ayrıca ders tek-kişilik akrobasi uçağı ile hafif muharip uçak tasarım süreci örneklerini de kapsamaktadır.
AE 414 Uzay Aracı Tasarımı
Dersin içeriğini; bir sistem olarak uzay aracı, faydalı yükler ve görevler, uzay çevresi, yörünge mekaniği, tahrik sistemleri, fırlatma araçları, atmosfere giriş , yönelme ve kontrol , elektrik güç sistemleri, uzay araçlarının ısıl kontrolu., telekomünikasyon, komut ve veri yönetimi ile yer kontrolu.oluşturmaktadır
AE 416 Insansız Hava Aracı
İnsansız Hava Araçları (İHA) dersi İHA’ların anlaşılması için önemli hususları içermekte olup, İHA kategorileri, ilk İHA boyutlandırması, İHA geometrisi ve konfigürasyonları, farklı İHA türlerinin karakteristik özellikleri, yapıları, faydalı yükleri, haberleşme sistemleri, fırlatma ve kurtarma sistemleri ve itki sistemlerinden oluşmaktadır.
AE 419 Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiğine Giriş
Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiğine giriş dersi, akışkanların hareketlerini modelleme açısında oldukça önemli bir araçtır. Bu ders akışkanlar mekaniği, ısı transferi ve sayısal yöntemlerle ilgili olarak temel bilgileri vermektedir.
AE 421 Rüzgar Enerjisi Mühendisliği
Bu ders rüzgar ve bu kaynaktan elde edilebilecek enerji ile ilgili temel kavramları öğretir. Ders öncelikle türbin çeşitlerini, türbin mekanizmalarını ve güç eldesi ile ilgili sayısal hesaplamaları kapsar.
CE 221 Veri Yapıları ve Algoritmalar I
Algoritma analizi, lineer veri yapıları, ağaçlar, karma, öncelik kuyrukları, sıralama ve çizge algoritmaları.
CE 223 Veri Tabanı Sistemleri
Hem veritabanı tasarımına hem de veritabanı uygulama programları geliştirmeye yönelik konular işlenecektir.
CE 323 İşletim Sistemi Kavramları
İşletim Sistemi Yapıları, Süreç Yönetimi, Bellek Yönetimi, Dosya Sistemleri, Kalıcı Veri Depolama, Giriş/Çıkış Sistemleri konuları giriş düzeyinde incelenecektir.
MCE 303 Algılayıcılar ve Eyleyiciler
Bu dersin içeriğinde mekanik-elektronik arayüz elemanları (algılayıcılar ve eyleyiciler), dönüştürücü besleme devreleri, algılayıcılardan elde edilen sinyalleri düzeltmeye yarayan devreler, ölçüm uygulamalarında algılayıcı ve dönüştürücülerin yeri ve fiziksel değerleri bulunmaktadır.
MCE 403 Mikro-Elektro-Mekanik Sistemlere Giriş
Bu dersin içeriğinde Mikro-Elektro-Mekanik Sistemlerin temel prensipleri, tasarımı, fabrikasyon teknikleri ve uygulamaları bulunmaktadır.
MCE 411 Robotlara Giriş
Robot manüpülatörlerin kinematik, statik, dinamik, hareket ve kontrol prensiplerini içeren robotiğin temel bilgilerini sunmaktadır.
MCE 412 Otonom Robotik
Otonom Robotiğe Giriş, Bir Robotun Hareket Modelleri, Farklı Sensör Tiplerinin Ölçüm Modelleri, Filtreleme Teknikleri, Eşzamanlı Lokalizasyon ve Haritalama Yöntemi
MCE 420 Otomasyon ve Endüstri 4.0
Üretim Sistemlerinin Otomasyonuna giriş, otomasyon sisteminin bileşenleri, otomasyonda kullanılan donanım ve yazılım araçlarını etkin kullanabilme, bir üretim sistemine uygun otomasyon sisteminin seçilebilmesi ve kurulabilmesi, dijital ve analog kontrol yapılarının uygulanması, temel mekanik, elektrik ve bilgisayar programlama becerilerinin entegrasyonu, proje örnekleri
ME 311 Maliyet Analizi ve Mühendislik Yönetimi
Bu ders maliyet kavramlarına giriş, başa-baş analizi, faiz, para ve zaman ilişkileri, proje yönetiminin temel kavramları ve elemanlar, proje yöneticisi, organizasyon içinde projelerin rolü, proje bütçe planlaması ve takvimlendirme. projelerin karşılaştırılması ve projelerin izlenmesi ve sonuçlandırılması konularını içerir.
ME 313 Ölçüm Sistemleri
Ölçüm sistemlerini, mühendislikte kullanılan farklı ölçümleri ve ölçümlerin istatiksel olarak değerlendirilmesini içermektedir.
ME 320 İmalat Otomasyonu
Bu dersin içeriğinde otomasyon türleri, algılayıcılar ve eyleyiciler, veri dönüşümü, sayısal Denetim teknolojisi ve Sayısal Denetim tipleri, parça programlamasının temelleri, robot anatomisi bulunmaktadır.
ME 360 İleri Malzeme Bilimi
Bu dersin içeriğinde, alaşımların faz diyagramları, özellikleri, üretim yöntemleri ve uygulama alanları, kompozit malzemelerin özellikleri ve uygulama alanları, malzemelerde korozyon ve malzemelerin optik özellikleri bulunmaktadır.
ME 400 Ambalaj Malzemeleri
ME 402 Dinamik sistemlerin Modellenmesi, Analizi ve Denetimi
Sistemlerin modelleme yöntemleri Benzetim teknikleri. Sistemlerin modellenerek sistem cevaplarının alınması. Farklı sistemlerin matematik yapısını incelemek. Durum çalışmalarını içeren uygulamalar yapmak
ME 410 Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim
Bu ders, bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli imalat, sayısal kontrollü tezgahları ve parça programlamasının temelleri, süreç planlama ve çeşitleri, endüstriyel robotlar, hızlı prototipleme, otomatikleştirilmiş muayene sistemlerine giriş konularını içermektedir.
ME 415 Makine Mühendisliğinde Sayısal Yöntemler
Sayısal yöntemlere giriş açıklanacaktır. Kök bulma ve Lineer denklem çözüm sistemleri gösterilecektir. Eğri Uydurma, Sayısal integral, sayısal türev, adi diferansiyel denklemlerin çözümü problemlerle kullanılacaktır.
ME 420 Sayısal Kontrollu Takım Tezgahları
Bu dersin içeriğinde sayısal Kontrollü tezgâhlara giriş, NC/CNC takım tezgâhlarının yapıları, elle parça programlama, Bilgisayar Destekli Programlama, CNC yapısı: aradeğerleme ve yazılım organizasyonu, tahrik sistemleri ve kontrol devreleri bulunmaktadır.
ME 422 İmalat Mühendisliği
Bu dersin içeriğinde, malzeme özellikleri, gerinim sertleşmesi, metal şekillendirme teorisi: şekillendirilebilirlik, kütle şekillendirme işlemleri, saç metal şekillendirme işlemleri, talaşlı imalat teorisi; kesme kuvvetleri ve enerji gereksinimi, takım ömrü, işlenebilirlik, takım malzemeleri, kesme sıvıları, yüzey kalitesi, talaşlı imalat ekonomisi bulunmaktadır.
ME 423 Sonlu Eleman Yöntemi
Sonlu elemanlar yöntemiyle çerçeve, kafes, katı cisimler ve çok uzuvlu sistemlerin analizi. Sonlu eleman yönteminin teorisi. Sonlu eleman denklemlerinin nümerik integrasyonla çözümü. Statik, modal ve dinamik analiz. Akademik lisanslı ticari bilgisayar destekli tasarım ve analiz programlarıyla mühendislik sistemlerinin incelenmesi.
ME 424 Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniğine Giriş
Bu dersin içeriğinde, hakim denklemler, sonlu farklar yöntemleri, sıkıştırılamaz viskoz skışlar, sıkıştırılabilir akışlar, sonlu elemanlar yöntemlerine giriş, otomatik ızgara oluşturma, uyarlanabilir yöntemler ve hesaplamalı teknikler: yapılandırılmış ızgara oluşturma, türbülans ve akustik uygulamaları bulunmaktadır.
ME 425 Mekanik Titreşimler
Ders tek ve çok serbestlik dereceli sistemlerin titreşimini, sürekli sistemlerin titreşimini, yapısal sönümleme modellerini, titreşim analizi için Lagrange yöntemini, modal analizi,, mekanik sistemlerin serbest ve zorlanmış titreşimlerinin sayısal analizini, endüstriyel uygulamalarda titreşim yalıtımı ve aktif titreşim kontrolünü kapsar.
ME 426 Taşıt Aerodinamiği
Bu dersin içeriğinde, akışkanlar mekaniği ve aerodinamik problemlerde temel formülasyonlar, viskoz olmayan ve viskoz akışlar, rüzgar tünelleri ve dış gövde akışlarındaki uygulamalar, bilgisayar destekli aerodinamik tasarım, sayısal ve deneysel sonuçların kıyaslanması, sürüklemeyi azaltmaya yönelik aerodinamik tasarımlar, motor soğutma aerodinamiği ile aerodinamik gürültü bulunmaktadır.
ME 427 Hidrolik ve Pnömatik Devreler
Bu ders endüstriyel hidrolik ve pnömatik sistemlerin temel özelliklerini ve bu sistemlerin otomasyon makinalarıyla yapılan üretim aşamalarında gösterdiği davranışları öğretir. Uygulamaya göre devre tasarımı, ekipman boyutlandırma ve seçimi ile ilgili temel kavramları kapsar.
ME 430 Tasarım ve İmalat Otomasyonu
Üretim sistemleri ve otomasyon, İmalat sistemleri – Endüstrilerin sınflandırılması ve imalat sistemlerinin temel kavramları, Otomasyon ve temel donanımı, Sayısal Kontrollü takım tezgahları teknolojisinin ve Sayısal Kontrol tipleri, Programlama esasları, Robot yapıları ve uygulamaları, Programlanabilir Mantık Denetleyicileri, Kalite kontrol sistemleri
ME 431 Momentum, Isı ve Kütle Transferi
Bu dersin içeriğinde, koordinat sistemleri, diferansiyel denklemlerde başlangıç ve sınır koşulları, taşınım mekanizmaları, momentum, ısı ve kütle transferi ile ilgili ana kanunlar yer almaktadır: Newton’un vizkozite yasası, Fourier’in ısı iletim yasası ve Fick’in difüzyon yasası, makroskopik ve mikroskopik düzeylerde momentum, enerji ve kütle denklikleri, boyutsal analiz, Buckigham-π Teoremi ve uygulamaları bulunmaktadır.
ME 432 Enerji Üretim Teknolojileri
Bu ders konvansiyonel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının temel özelliklerini, enerji denkliği hesaplamalarını, enerji verimliliği kavramını, enerji depolama teknolojilerinin temel özelliklerini ve enerjide sürdürülebilirlik kavramını ele almaktadır.
ME 433 Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Sistemlerinin İlkeleri ve Uygulamaları
Bu ders; iklimlendirme sistemlerinin temel bileşenlerini, psikrometri diyagramı kullanarak işlem yapmayı, ısıtma ve soğutma yükü hesaplamayı öğretir. Ders ayrıca iklimlendirme sistemleri tasarımına da bir giriş niteliğindedir.
ME 440 Biyo Malzemeler
Biyomalzemenin tanımı, biyomalzemelerin özellikleri, temel biyoloji bilgileri: Proteinler/Hücreler/Dokular, metalik, polimerik, seramik ve kompozit biyomalzemeler, biyouyumluluk, biyomateryallere karşı konakçı reaksiyonu ve değerlendirilmesi, implant ve ev sahibi sistemin etkilendiği faktörler, biyomalzemelerin uygulama alanları ve günümüzdeki çalışmalar.
ME 441 Gözenekli Ortamlarda Transfer Olaylarına Giriş
Gözenekli ortama giriş, Isı transferi ve akışkanlar mekaniğinin temellerinin gözden geçirilmesi, Gözenekli ortamların analitik modellenmesi, Hacimsel Ortalama Yöntemi, Gözenekli ortamlarda akış ve ısı akışının yürütücü denklemlerin elde edilmesi, Gözenekli ortamlardaki çeşitli ısı transferi mekanizmalarının temelleri, Gözenekli ortamların iki farklı ortam olarak modellenmesi, Gözenekli ortamlarda kütle transferi, Gözenekli ortamlarda iki fazlı akış, Gözenekli ortamlarda akış ve ısı akışının sayısal modellenmesi
ME 450 Kompozit Malzemeler
Kompozit malzemeler, kompozitlerin sınıflandırılması. Matris ve takviye (elyaf) özellikleri. Kompozitlerin kullanım alanları ve kompozit malzeme üretim yöntemleri. Tek yönlü kompozitlerin mukavemet özellikleri. Metal, seramik ve polimer matrisli kompozitler. Kompozitlerin mekanik testleri; Kompozitlerin visko-elastik özellikleri.
ME 460 Nano Malzemeler ve Nanoteknoloji
Bu dersin içeriğinde, nano malzemelerin tanımı, sınıflandırılması, özellikleri, teknolojik uygulamaları, nanoteknolojide kullanılan karakterizasyon ve üretim teknikleri ile mikro fabrikasyon ve nano fabrikasyon teknikleri bulunmaktadır.
ME 463 Akışkanlar Dinamiği için Hesaplamalı Yöntemler
Akışkan akışının temelleri, Sayısal yöntemlerin gözden geçirilmesi, Sonlu farklar yöntemi, Sonlu hacimler yöntemi, Sonlu hacimler yöntemi ile iletim problemlerinin modellenmesi, Sonlu hacimler yöntemi ile iletim-taşınım problemlerinin modellenmesi, Daimi akışlar için basınç-hız bağlaşım yöntemleri, daimi olmayan akışlar için HAD, Sınır koşulları, HAD analizlerindeki hata ve belirsizlikler, Sonlu elemanlar yöntemi
ME 470 İki Boyutlu Malzemeler
ME 480 Malzeme Karakterizasyonu
ME 490 İnorganik Malzemeler
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..